Uwielbiam kaszę. Każdą! Jest pyszna, zdrowa i… niestety w dalszym ciągu niedoceniona, choć, na szczęście, zaczyna się to zmieniać. Dziś przedstawię główne właściwości kaszy jaglanej, zajmującej jedno z najwyższych miejsc na mojej liście. Można z niej zrobić mnóstwo różnych, smacznych i, co najważniejsze, zdrowych potraw.
Kasza jaglana – co to jest?
Zacznijmy od podstaw. Kasza jaglana jest znana od bardzo dawna. Pojawiała się już w diecie naszych przodków z neolitu, a otrzymywana jest z nasion prosa. Jej regularne spożywanie wpływa korzystnie na nasze organizmy. Dzieje się tak, ponieważ tzw. jagły są kaszami zasadotwórczymi, a jest to właściwość bardzo rzadko spotykana. Oznacza to, że regulują nadmiar produktów kwasotwórczych, które mogą występować w naszej diecie w nadmiarze (np. nabiał, pieczywo, cukier czy mięso). Dodatkowym atutem kaszy jaglanej jest jej lekkostrawność. Składa się z bardzo łatwo przyswajalnych białek, przy jednoczesnej małej zawartości skrobi. Dodatkowo kasza jaglana charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę), witaminy E, a także żelazo, krzem poprawiający trawienie i miedź. Wszystkie te elementy mają zbawienny wpływ na nasze włosy, cerę i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, a dzięki zawartości lecytyny, wpływa pozytywnie na zdolność koncentracji, jest więc zalecana szczególnie osobom o zwiększonym wysiłku umysłowym, dzieciom, alergikom, jak również ludziom starszym. Zaleca się także jej spożywanie w czasach przeziębień, przy wzmożonym katarze, gdyż kasza jaglana posiada właściwości wysuszające błony śluzowe i tym samym, przyczynia się do walki z katarem.
Kasza jaglana w codziennych dietach
Osoby będące na diecie odchudzającej powinny jednak ograniczyć (ale nie wykluczyć!) spożywanie kaszy jaglanej, ponieważ jest ona dość kaloryczna. Na 100 g kaszy przypada ok. 350 kalorii, a także ma wysoki indeks glikemiczny – przewyższający 70. Z tego względu osoby chorujące na cukrzycę, bądź stosujący dietę Montignaca, powinny jej unikać.
Jak przygotować kaszę jaglaną?
Przygotowanie kaszy jest bardzo proste. Najpierw należy przepłukać kaszę na sitku pod bieżącą wodą, a następnie gotować kaszę w dwukrotnie (kasza bardziej sypka) lub trzykrotnie (bardziej mokra) większej objętości wody. Kaszę gotujemy do momentu wchłonięcia przez nią wody. Można także kupić kaszę w woreczkach i wówczas należy postępować zgodnie z zaleceniem producenta.
Przepisy z kaszy jaglanej
Przepisów na dania z kaszy jaglanej jest mnóstwo. Można ją spożywać na śniadanie, obiad, kolację, a nawet desery. Smakuje znakomicie zarówno na słodko, jak i na słono. Jedną z moich ulubionych potraw jest kasza jaglana, z prażonymi jabłkami, migdałami i miodem na śniadanie. Jest rewelacyjna, smakuje wyśmienicie i daje energię na cały poranek. Naprawdę warto spróbować. Polecam także kotleciki, zapiekanki, wegetariańskie pasztety jaglane, czy też jaglane budynie. Wśród moich znajomych wielkim uznaniem cieszy się wegański jagielnik – odpowiednik sernika. Polecam poszukiwania przepisów w Internecie, jest tam mnóstwo smacznych inspiracji, by urozmaicić codzienną dietę i na stałe wprowadzić kaszę jaglaną do naszego jadłospisu. Sprawdź również nasze propozycje. Naprawdę warto!
Kasza jaglana super się nadaje do kotletów warzywnych albo jajecznych, jako spoiwo. Super, dobrze wiedziec, że ma tyle pozytywnych właściwości! Chociaż mój facet, to nie lubi:(
Z kaszy jaglanej zrobiłam kiedyś rafaello wegańskie…pycha 😀 robię z niej również pastę kanapkową z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami. zastosowań jest wiele.