Witaminy, minerały i więcej

Jesień, jesień… uwielbiam tę porę roku. Nie tylko dlatego, że wreszcie można odetchnąć po upalnym lecie i cieszyć się wspaniałymi kolorami otaczającej przyrody, ale także dlatego, że to jesienią właśnie można dostać najlepsze, najpyszniejsze i najwspanialsze dynie! Jest ona rośliną jednoroczną, która obejmuje około 20 gatunków. Jest bardzo popularnym warzywem, szczególnie w krajach Ameryki Północnej i Środkowej, zawierającym mnóstwo antyoksydantów i witamin.

 Właściwości dyni

Dynia ma bardzo małą zawartość kalorii – 100 g ma ich zaledwie 26, a w dodatku nie zawiera tłuszczów nasyconych czy cholesterolu. Jest natomiast bogata w antyoksydanty, witaminy i minerały, w związku z czym jest szeroko polecana osobom muszącym kontrolować poziom cholesterolu, a także w dietach, mających na celu zmniejszenie wagi ciała. Dynia sprzyja także oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny jest wysoki, gdyż wynosi 75. Osoby cierpiące na cukrzycę oraz stosujące dietę Montignaca powinny więc na nią uważać. Wyjątek stanowi dynia figolistna.

dlaczego warto jeść dynię

Dynia jest magazynem witaminy A, która jest naturalnym antyoksydantem, a ponadto jest wymagana przez organizm do zachowania integralności skóry i błon śluzowych. Jest to również witamina odpowiedzialna za dobry wzrok, gdyż beta-karoten (przekształcany w witaminę A), jest składnikiem barwnika występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku u ludzi starszych. Zawarte elementy w dyni pomagają także bronić organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej. Dynia jest także bogatym źródłem minerałów, takich jak miedź, wapń, cynk, potas i fosfor.

Nasiona dyni – co warto wiedzieć?

Poza przepysznym i zdrowym miąższem, dynia oferuje także swoje nasiona. Są one doskonałym źródłem błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla zdrowia serca. Ponadto nasiona te są skoncentrowanym źródłem białka, minerałów i witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasiona są dosyć kaloryczne, ponieważ 100 g to niemal 560 kalorii. Dostarczają za to 110% rekomendowanego dziennego spożycia żelaza, 17% selenu, 71% cynku i przy tym wszystkim nie zawierają cholesterolu. Pestki dyni są szczególnie polecane osobom, które posiadają pasożyty. Świeże, miękkie pestki posiadają wysoką zawartość kukurbiatycyny, która posiada właściwości przeciwpasożytnicze.

A jak ją jeść? Znam wiele osób, które nie jedzą w dyni w domu, gdyż nie wiedzą „jak się do niej zabrać” i uważają, że nie są w stanie przygotować z niej samodzielnie nic smacznego. A więc… nic bardziej mylnego! Dnia to świetny produkt, z którego może powstać wiele świetnych i smakowitych dań, a przepisów na nie są tony. Ja osobiście uwielbiam zupę dyniową z dodatkiem marchwi i mleczka kokosowego. Pyszności!

Macie jakieś swoje ulubione propozycje z dynią? Podzielcie się!

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.