
Dieta Lekkostrawna
Wielu z Was zapewne spotkało się z dietą lekkostrawną, zwaną także łatwostrawną. Tego typu dietę zaleca się szczególnie w okresach rekonwalescencji po operacjach, kiedy nie możemy obciążać organizmu dodatkową pracą, a więc poświęcaniu energii na trawienie trudno przyswajalnych produktów.
Dieta lekkostrawna – kto może ją stosować?
Dieta lekkostrawna jest przeznaczona głównie dla osób, które przebyły operację. Łatwo przyswajalne posiłki nie powodują obciążenia organizmu i pomagają powrócić do zdrowia. Dieta ta jest także polecana osobom, które cierpią na schorzenia i choroby jelit i układu pokarmowego, a także borykają się z biegunką czy przeziębieniem.
Jest także polecana osobom w podeszłym wieku, gdyż zawiera wszelkie niezbędne składniki i minerały, które pozwalają prawidłowo funkcjonować naszym organizmom. Ponadto, dieta lekkostrawna wspomaga proces chudnięcia i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.
Dieta ta, jak sama nazwa wskazuje, polega na ułożeniu jadłospisu w sposób, który nie będzie obciążał układu pokarmowego i pozwoli na łatwe i szybkie trawienie pokarmów. Opiera się głównie na świeżych warzywach i owocach, oraz produktach nieprzetworzonych.
Jakie są ograniczenia w stosowaniu diety lekkostrawnej?
Przed przejściem na dietę lekkostrawną, warto skonsultować się z lekarzem. O ile dieta ta wydaje się być zbilansowana (oczywiście przy odpowiednim sposobie żywienia), o tyle może zawierać niektóre składniki, których spożycie nie jest nam zalecane. Lekarz z pewnością pomoże nam rozwiać wszelkie wątpliwości i pomoże zaplanować dietę tak, aby nie przyniosła Wam szkody. Oczywistą sprawą jest także wyeliminowanie wszystkich produktów, które w jakikolwiek sposób mogą się okazać dla Was szkodliwe (np. alergeny).
INNE DIETY W NASZYM ZESTAWIENIU
DIETA DASH
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
DIETA MONTIGNACA

Jakie są zasady diety lekkostrawnej?
Główną zasadą diety lekkostrawnej jest wyeliminowanie produktów ciężkostrawnych, a więc takich, które długo zalegają w żołądku. Mowa tutaj głównie o potrawach tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób czy też zawierających ostre przyprawy. Dodatkowo dzienna porcja błonnika powinna zostać zmniejszona do około 25 g.
W sposób prawidłowy należy dobierać warzywa i owoce aby nie okazały się one być drażniącymi układ pokarmowy. Na diecie tej wskazane jest spożywanie 5-6 posiłków dziennie w regularnych odstępach. Powinno się także bezwzględnie pamiętać o tym, żeby ostatni posiłek nie był przyjmowany później niż około 2 godziny przed snem.
Dodatkowo ilość tłuszczu pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego nie powinna przekraczać 30-50 g/dobę. Tłuszcze takie znajdują się głównie w mięsie, wędlinach czy jajach. Dodaje się go również tradycyjnie podczas przygotowania potraw i pieczywa. W ilości nie przekraczającej 20-30 g/dobę można natomiast spożywać tłuszcze, takie jak olej słonecznikowy, rzepakowy i kukurydziany, a także oliwa z oliwek, niektóre margaryny czy masło.
Niemniej jednak należy zachować szczególną uwagę przy spożywaniu tłuszczów. Posiłki powinno się przygotowywać w postaci sałatek ze świeżych warzyw, gotując na parze czy też piekąc w folii lub w specjalnych torebkach. Absolutnie zakazane jest smażenie i pieczenie w tradycyjny sposób (z dodatkiem tłuszczów).
SPRAWDŹ WSZYSTKIE DIETY W NASZYM SERWISIE
Jakie produkty można spożywać na diecie lekkostrawnej?
Wbrew pozorom lista ta jest naprawdę długa i na pewno przygotowanie posiłków nie przysporzy nikomu żadnych problemów. Podstawą jest oczywiście trzymanie się zaleceń i nie wprowadzanie do menu produktów ciężkostrawnych. W tym przypadku miłośnicy steków, burgerów i tego typu smakołyków będą niestety rozczarowani.
Czipsy, ciasta i ciasteczka również powinny być skreślone z listy zakupów. To samo tyczy się napojów gazowanych lub słodzonych. Najlepsza zawsze jest woda i napary ziołowe. Warto o tym pamiętać nie tylko w czasie stosowania diety lekkostrawnej, ale każdego dnia.
Podsumowując, w naszym jadłospisie powinny znaleźć się między innymi: chude mięso i to w małej ilości, a także chude ryby; masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek; gotowane warzywa dojrzałe owoce bez skórki i pestek; kisiele, kompoty naturalne, woda niegazowana, herbatki owocowe i ziołowe; jogurty naturalne i maślanki; drobne ryże, kasze (np. kasza jaglana) i makarony, a także jasne pieczywo.
Czego nie należy spożywać na diecie lekkostrawnej?
Lista składników jest długa, jak już wspomnieliśmy, należy wystrzegać się czerwonego mięsa, napojów gazowanych, kawy, pieczywa pełnoziarnistego, a także grubych kasz i makaronów. Na liście produktów zakazanych znajdują się także: czosnek, cebula, grzyby, groch i soczewica. Wystrzegajmy się także warzyw kapustnych i kalafiora. Absolutnie unikajmy dań smażonych i pieczonych! Niewskazane jest także spożywanie alkoholu.
PONIŻEJ PRZYGOTOWALIŚMY KILKUDNIOWY JADŁOSPIS DIETY LEKKOSTRAWNEJ, KTÓRY Z PEWNOŚCIĄ BĘDZIE DOBRYM STARTEM DO PLANOWANIA POSIŁKÓW I PRAWIDŁOWEGO STOSOWANIA DIETY:
To oczywiście tylko przykłady tego, co można jeść na diecie lekkostrawnej. Oczywiście przepisów i potraw jest bezliku i z pewnością nikt nie będzie nią znużony. Jak macie jakieś ciekawe pomysły na dania, podzielcie się z nami w komentarzach!
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: bułka pszenna (najlepiej czerstwa) z masłem i warzywami (np. pomidor, ogórek), chuda wędlina drobiowa, słaba herbata.
II ŚNIADANIE: Mus bananowo-jabłkowy.
OBIAD: Zupa jarzynowa, kompot.
PODWIECZOREK: Kisiel, 2-3 herbatniki, słaba herbata.
KOLACJA: Puree ziemniaczane, klopsy drobiowe, tarta marchewka.
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE: Twaróg z powidłami.
II ŚNIADANIE: Bułka pszenna (najlepiej czerstwa) z masłem, zieloną sałatą i pomidorem bez skórki, słaba herbata ziołowa.
OBIAD: Krupnik z drobną kaszą.
PODWIECZOREK: Owoce w galaretce.
KOLACJA: Chuda ryba pieczona w folii aluminiowej, warzywa z wody.
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE: Jajo gotowane na miękko, bułka pszenna, herbata.
II ŚNIADANIE: Truskawki z jogurtem naturalnym i niewielką ilością miodu.
OBIAD: Pierogi z chudym mięsem lub z owocami.
PODWIECZOREK: Jabłko bez skórki.
KOLACJA: Zupa- krem z dyni.
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE: 2 jaja sadzone, czerstwa bułka, słaba herbata..
II ŚNIADANIE: Koktajl z jogurtu naturalnego, truskawek i bananów.
OBIAD: Pierś z kurczaka pieczona w pergaminie, gotowane ziemniaki, sałatka z włoszczyzny, kompot.
PODWIECZOREK: Galaretka owocowa, 2-3 herbatniki.
KOLACJA: Zupa jarzynowa.
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE: Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i miodem.
II ŚNIADANIE: Jabłko bez skórki i pestek.
OBIAD: Dorsz gotowany na parze, sałatka ze świeżego szpinaku i pomidorów bez skórki, skropione oliwą z oliwek, kompot.
PODWIECZOREK: Mus owocowy.
KOLACJA: Leniwe pierogi z niewielką ilością mąki, słaba herbata.
1 komentarz
Wyślij komentarz
Sprawdź wpisy na naszym blogu:
Zakwaszenie organizmu – objawy i przeciwdziałanie
Zakwaszenie organizmu - objawy i przeciwdziałanie Zakwaszenie organizmu dotyka ludzi coraz częściej. Dzieje się tak ze względu na wiele czynników. Głównym z nich jest oczywiście zła dieta, stres, brak ruchu lub przetrenowanie, niedobory makro i...
Wegetarianizm – zdrowo czy nie?
Wegetarianizm - zdrowo czy nie? Dieta wegetariańska - szczegóły i jadłospis Coraz więcej ludzi decyduje się na dietę wegetariańską. Pobudki, które nimi kierują są z reguły bardzo różne. Są to zarówno przekonania światopoglądowe, zdrowotne, mają podłoże...
Sód w organizmie
Sód w produktach spożywczych Sód jest pierwiastkiem chemicznym, który w postaci soli (np. NaCl) jest powszechnie znany i używany podczas przygotowywania posiłków. W soli kuchennej znajduje się ok. 40% sodu, a jego inne postaci to dwuwęglan sodu, który dodawany jest do...
Jestem po operacji i mam bardzo restrykcyjne menu. Podane zasady są bardzo dobre ważne żeby jeść dobrze bo to pomaga wrócić do zdrowia. skorzystam z podanych tu propozycji na pewno.