
Dieta kapuściana – szczegóły i przepis
Co warto wiedzieć o kapuście?
Dziś chcielibyśmy zaprezentować kolejną „szybką” dietę. Obok diety 1000 kalorii dieta kapuściana jest jedną z najczęściej stosowanych diet, gdy chcemy szybko pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Poniżej przedstawiamy jej założenia, jadłospis oraz przepis na główną potrawę diety – zupę kapuścianą.
Dieta kapuściana – dla kogo?
Dietę kapuścianą może stosować każdy zdrowy człowiek, który chce szybko pozbyć się kilku zbędnych kilogramów i w dodatku ma silną wolę. Dlaczego? Dlatego, że mimo swoich zalet (szybki spadek wagi), dieta kapuściana ma swoje wady.
Co można jeść na diecie kapuścianej?
Podstawowym składnikiem diety kapuścianej jest kapusta włoska. W niewielkich ilościach dopuszczane są produkty zbożowe, a także chude mleko i drób, ale pojawiają się one dopiero w drugiej połowie diety. Dozwolone są owoce i warzywa, choć z pewnymi wyjątkami. Należy pamiętać o jednej, bardzo ważnej sprawie – musimy wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie!
Czy wiesz, że kapusta ma zaledwie
KCAL NA 100 g
INNE DIETY W NASZYM ZESTAWIENIU
DIETA LEKKOSTRAWNA
DIETA PALEO
DIETA MIND
Czego nie można spożywać na diecie kapuścianej?
Musimy bezwarunkowo unikać alkoholu, słodzonych napojów (chodzi zarówno o cukier, jak i słodziki) oraz napojów gazowanych (także wody gazowanej!). Nie można też używać soli i gotowych bulionów (w tym kostek rosołowych), słodyczy, tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa. Pamiętajmy jednak, że dieta trwa tylko tydzień, więc na pewno każdy z nas wytrwa w postanowieniu!


Jakie są zalety diety kapuścianej?
Główną zaletą jest oczywiście szybki spadek wagi. Biorąc pod uwagę, że dietę można stosować zaledwie tydzień, w zależności od indywidualnych warunków możemy schudnąć nawet 4-8 kg. Dodatkowo dieta kapuściana reguluje pracę jelit i oczyszcza je. Działa także moczopędnie. Dzięki temu gwarantuje nam duży spadek masy ciała w niedługim czasie. Zdecydowaną zaletą diety kapuścianej jest jej cena, a także łatwość przygotowania i przestrzegania. Jak wspomnieliśmy powyżej, jej głównym składnikiem jest zupa kapuściana, więc można przygotować jej większą ilość i konsumować wedle potrzeby.
Na tej diecie nie powinniśmy być też głodni, co jest bardzo ważne, jeżeli chcemy wytrwać do końca. Dozwolone jest jedzenie zupy za każdym razem, gdy jesteśmy głodni. Wszystko po to aby nie podjadać słodkich i słonych przekąsek. Pamiętajmy jednak, żeby się nie przejadać! Jest to niezwykle ważne nie tylko podczas diet odchudzających, ale także podczas stosowania każdego planu żywieniowego. Także pamiętajmy! Posiłki jemy WOLNO.
Jakie są wady diety kapuścianej?
Największą z nich jest chyba nudny jadłospis i ograniczenie czasowe jej stosowania – absolutnie nie można jej stosować dłużej niż tydzień. Ostatniego punktu nie należy lekceważyć. Dieta kapuściana nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest przede wszystkim uboga w białka. Przekroczenie wyznaczonego czasu może skutkować zaburzeniami krążenia i pracy serca. Możliwe są także przejściowe bóle głowy i osłabienie.
Zniechęcające może być też samo menu. Wielu produktów musimy się wyrzec i ściśle przestrzegać nudnego jadłospisu, który zamieszczamy poniżej. Po zakończeniu diety nie możemy wrócić do naszych starych przyzwyczajeń żywieniowych, gdyż z całą pewnością dotknie nas efekt jojo. Dieta kapuściana jest dobrym wstępem do rozpoczęcia zdrowego trybu życia. Może za sprawą diety Montigniaca lub Paleo?
Jak wygląda jadłospis?
W Internecie można znaleźć wiele jadłospisów i wariacji na ich temat, ale chyba najczęściej podawanym i popularnym, a za tym przynoszącym największą satysfakcję, jest następujący:
DZIEŃ 1
Śniadanie: Koktajl owocowy (np. arbuz, pomarańcze jabłka, nie można spożywać bananów i czereśni.).
Obiad: Zupa kapuściana
Kolacja: Kawa, herbata (obie bez cukru, słodzików i mleka!), 2 litry wody.
DZIEŃ 2
Śniadanie: Sałatka warzywna (najlepiej warzywa zielone lub liściaste, świeże lub gotowane (bez użycia soli i tłuszczy, smażenie niedopuszczalne!, nie można spożywać ziemniaków, kukurydzy, fasoli i grochu.).
Obiad: Zupa kapuściana.
Kolacja: Kawa, herbata (obie bez cukru, słodzików i mleka!), 2 litry wody.
DZIEŃ 3
Śniadanie: Zupa kapuściana, owoce (ok ½ kg) i warzywa (ok 70 dag).
Obiad: Zupa kapuściana.
Kolacja: Kawa, herbata (obie bez cukru, słodzików i mleka!), 2 litry wody.
DZIEŃ 4
Śniadanie: Zupa kapuściana, koktajl owocowy.
Obiad: Zupa kapuściana.
Kolacja: Kawa, herbata (obie bez cukru, słodzików i mleka!), 2 litry wody, można sobie pozwolić na szklankę odtłuszczonego mleka.
DZIEŃ 5
Śniadanie: Zupa kapuściana, koktajl warzywny.
Obiad: ok. 30 dag mięsa najlepiej drobiu (pierś, bez skórki!) LUB wołowina LUB ryba (przygotowanie bez tłuszczu i soli), 6 pomidorów (1/2 kg).
Kolacja: Kawa, herbata (obie bez cukru, słodzików i mleka!), 2 litry wody, zupa kapuściana.
DZIEŃ 6
Śniadanie: Koktajl warzywno – owocowy
Obiad: Zupa kapuściana i filet z mintaja (ok. 30 dag) i zielone warzywa (1/2 kg) np. brokuł i sałata.
Kolacja: Kawa, herbata (obie bez cukru, słodzików i mleka!), 2 litry wody, zupa kapuściana.
DZIEŃ 7
Śniadanie: Sałatka z warzyw.
Obiad: Zupa kapuściana, warzywa (najlepiej warzywa zielone lub liściaste, świeże lub gotowane (bez użycia soli i tłuszczu, smażenie niedopuszczalne!) i gotowany ciemny ryż (1 szklanka).
Kolacja: Kawa, herbata (obie bez cukru, słodzików i mleka!), 2 litry wody, zupa kapuściana.
SPRAWDŹ WSZYSTKIE DIETY W NASZYM SERWISIE
JAK ZROBIĆ ZUPĘ KAPUŚCIANĄ?
Podobnie jak w przypadku jadłospisu stosowanego w diecie kapuścianej, jest kilka możliwych przepisów przyrządzenia głównego składnika menu, a więc zupy kapuścianej. Ponownie przedstawiamy najbardziej popularną wersję.
PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚCIANĄ
» Główka kapusty włoskiej
» 6 dużych cebul
» 5-6 pomidorów
» 2 czerwone papryki
» 2 marchewki
» Pęczek selera naciowego
» Przyprawy: natka pietruszki, pieprz, koper włoski, oregano, czosnek, bazylia, ziele angielskie, listki laurowe.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Kapustę i cebulę poszatkować, zalać wodą i wstawić na ogień. Seler i marchew pokroić na plasterki i dodać. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Paprykę pozbawić nasion, pokroić i dodać do zupy. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie i przyprawić.
Nie brzmi tak strasznie, prawda? Wakacje coraz bliżej, więc może czas zacząć myśleć o tej pięknej sylwetce? Pamiętajmy jednak (i tu się powtórzę), że diety nie można stosować dłużej niż tydzień i jeżeli zauważycie u siebie ospałość, brak koncentracji i zawroty głowy, od razu zakończcie dietę. Jeżeli macie jakiekolwiek wątpliwości czy dieta jest odpowiednia dla Was, najlepiej skonsultujcie się z lekarzem, który pomoże Wam podjąć odpowiednią decyzję. Zdrowie najważniejsze i nie ma co ryzykować jego utraty na rzecz kilku kilogramów. Powodzenia!

1 komentarz
Wyślij komentarz
Sprawdź wpisy na naszym blogu:
Magnez w diecie
Magnez w diecie Któż z Was nie wie, jakie to uczucie kiedy drga powieka albo złapie skurcz w łydkę? Któż nie zmagał się z brakiem koncentracji i rozdrażnieniem nawet z błahego powodu? Z pewnością większość z Was przechodziła przez takie...
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 Nie wiem czy to pora roku wpływa na to, że większość z nas zaczyna z trwogą zwracać większą uwagę na to co je: na produkty, suplementy czy witaminy. Może odpowiedzialny za to jest sezon przeziębień i grypy? Nie wiem,...
Woda z cytryną – pij codziennie!
Woda z cytryną - pij codziennie! Nadszedł czas, żeby poruszyć bardzo ważny temat, którym jest… woda z cytryną. Wielokrotnie pisaliśmy, żebyście pamiętali o piciu wody, niezależnie od tego, czy jesteście na diecie czy nie. Zastanawialiście się...
Jadłam, cierpiałam, ale schudłam. Mam nadzieję, że nie będzie efektu jojo