Dieta dr Ewy Dąbrowskiej

Dieta Dr. Dąbrowskiej znana jest także jako dieta warzywno – owocowa. Nie jest to typowa głodówka jak Dieta Kopenhaska, ale nie jest też w całości dietą na całe życie, jak np. Dieta Montignaca czy Paleo. Składa się z dwóch etapów, z czego pierwszy jest dosyć restrykcyjny. Zapraszamy do zapoznania się tym artykułem. Może ktoś z Was ma ochotę na nią przejść, ale brakuje mu informacji? A może ktoś już na niej był i może się podzielić spostrzeżeniami? Wszystkie komentarze mile widziane!

 

 

Dr Ewa Dąbrowska

Pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku

Dr Ewa Dąbrowska, a dokładniej dr n. med. Ewa Dąbrowska przez wiele lat pracowała w Akademii Medycznej w Gdańsku, gdzie prowadziła badania naukowe z zakresu immunologii uzyskując w 1978 roku tytuł doktora nauk medycznych. Wynikiem tych badań było opracowanie nowatorskiej diety warzywno – owocowej: odtruwającej i wspomagającej własne, samoleczące mechanizmy. Ewa Dąbrowska jest autorem 50 prac naukowych i ponad 100 doniesień naukowych. Z jej inicjatywy powstały dwa ośrodki w Polsce specjalizujące się w szerzeniu opracowanej przez nią metody.

Czym jest dieta Dr. Dąbrowskiej?

 

co jeść na diecie dr. dąbrowskiejJak zostało już wspomniane, dieta dr. Dąbrowskiej jest autorskim sposobem żywienia, na podstawie którego, w pierwszej kolejności organizm zostaje oczyszczony z toksyn, a następnie wzmacnia i podtrzymuje prawidłowe działanie organizmu. Pierwsza część diety – głodówka lecznicza powoduje oczyszczenie organizmu. Gdy usuniemy już wszystkie niepożądane substancje, wówczas można zakończyć kurację i przejść na zdrową dietę, która opiera się głównie na warzywach (w tym strączkowych), owocach i ziarnach.

INNE DIETY W NASZYM ZESTAWIENIU

DIETA SOUTH BEACH

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

DIETA 1000 KALORII 

Kto może przejść na tę dietę?

 

Tutaj pojawi się rozczarowanie dla niektórych. Dieta dr. Dąbrowskiej, NIE jest dietą dla każdego. Występuje szereg przeciwwskazań, których absolutnie nie można zlekceważyć. Tak więc na dietę nie mogą przejść osoby, które:

 

1. Mają osłabioną odporność, w związku z czym są podatne na różne infekcje bakteryjne czy wirusowe.

2. Borykają się z różnymi alergiami.

3. Cierpiące na choroby autoimmunologiczne i schorzenia neurologiczne.

4. Mające problemy z gospodarką hormonalną.

5. Mają tzw. zespół metaboliczny X.

6. Kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, a także dzieci.

7. Cierpią na niedowagę.

8. Cierpią na schorzenia zakaźne i genetyczne, a także bulimię, anoreksję i depresję.

 

Pamiętajcie, że jeżeli macie jakiekolwiek zastrzeżenia lub jesteście niepewni czy ta dieta będzie odpowiednia dla Was, koniecznie skonsultujcie się z lekarzem. W trakcie stosowania diety mogą wystąpić powikłania, więc absolutnie nie ryzykujcie swojego zdrowia!

Dieta dr. Dąbrowskiej jest więc przeznaczona dla osób zdrowych, które chcą poprawić swoje samopoczucie, oczyścić organizm, zmienić tryb życia na zdrowy czy chcą wzmocnić ogólną kondycję organizmu. Dr Dąbrowska zapewnia, że po zakończeniu kuracji, pacjent ma więcej energii, jest odmłodzony, ale przede wszystkim, lepiej działają u niego układy, takie jak immunologiczny, nerwowy i hormonalny.

Jakie są zalety stosowania diety dr. Dąbrowskiej?

Do zalet szczególnie często zaliczana jest generalna poprawa funkcjonowania organizmu, lepszy stan zdrowia i większa witalność. Wśród zalet wymienia się także jej niską restrykcyjność i mimo niewielkiej ilości przyjmowanych kalorii w czasie pierwszej fazy, nie odczuwa się głodu. Nie powinniśmy borykać się także z takimi problemami jak bóle i zawroty głowy, bezsenność czy drżenie rąk. Niewątpliwą zaletą stosowania diety jest też utrata zbędnych kilogramów, które nie powinny powrócić w postaci efektu jo-jo.

 

Jakie są wady stosowania diety dr. Dąbrowskiej?

 

No cóż, wad jest sporo. Przede wszystkim nie jest to dieta dla każdego. Nie pocieszeni będą także mięsożercy, gdyż mięsa jeść nie wolno. Ci, którzy w diecie wytrwali skarżą się często na jadłospis – mimo, że nie byli głodni, opisują smak potraw jako jałowy. Często mówią także o sporym osłabieniu, a nawet niemożności wykonywania nawet z reguły prostych ćwiczeń. Zresztą sama autorka pisze, że podczas początkowej fazy diety mogą wystąpić „kryzysy ozdrowieńcze”, w związku z czym możemy odczuwać osłabienie, bóle głowy i nudności, a poza tym mogą wystąpić wymioty, biegunka oraz stany podgorączkowe.

Ich występowanie tłumaczone jest uwalnianiem się toksyn i dostawaniem się ich do krwioobiegu. Po oczyszczeniu organizmu, powinny minąć. Jeżeli jednak stan niedyspozycji występuje dłużej niż 3 dni, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Osoby, które przyjmują regularnie leki, powinny koniecznie uzgodnić z lekarzem czy nie zagraża im z tego powodu niebezpieczeństwo! Należy także pamiętać, że utracone kilogramy powrócą, jeżeli wrócimy do starych przyzwyczajeń albo zaczniemy sobie rekompensować czas głodówki.

Dieta wyklucza także wszelkie tłuszcze w czasie głodówki, co niestety wiąże się z niedostateczną ilością witamin rozpuszczalnych w tłuszczach właśnie. Warto mieć to na uwadze i uzupełniać ewentualne braki!

ZAPOZNAJ SIĘ Z WYKŁADEM DR. EWY DĄBROWSKIEJ

Jak długo należy stosować dietę?

 

Jak już wspomnieliśmy, dieta jest dwuetapowa. Pierwsza jej faza obejmuje głodówkę leczniczą i polega na odtruwaniu organizmu. Ten etap powinien trwać w zależności od potrzeb od 10 do 60 dni (jeżeli ktoś ma zdrowy tryb życia i dobrze się odżywia, potrzebuje krótszej fazy odtruwania niż osoba o siedzącym trybie życia i spożywająca potrawy przetworzone lub typu fast food). W pierwszej fazie należy przyjmować ok. 800 kcal dziennie. Etap drugi, czyli wychodzenie z diety zakłada zmianę nawyków żywieniowych, która powinna być wprowadzona na całe życie.

JAKIE PRODUKTY MOŻNA SPOŻYWAĆ?

R

FAZA 1

W czasie trwania pierwszej fazy należy spożywać warzywa niskoskrobiowe z gatunków korzeniowych (marchewki, buraki, rzodkiewka), kapustne (kalafior, brokuły, kapusta), cebulowe (np. cebula i por), ale także liściaste (sałata i zioła), dyniowate (cukinia, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka). Owoce są oczywiście dopuszczone, ale tylko niskocukrowe, takie jak jabłka, grapefruity, cytryny i jagody (w niewielkich ilościach). Idealnie byłoby, gdyby wszystkie posiłki przygotowywane były i serwowane na surowo. Z tego względu zaleca się rozpoczęcie diety w sezonie wiosenno-letnim, kiedy łatwo jest o świeże i dosyć tanie warzywa i owoce. Choć zalecane są produkty świeże, dopuszczalne są produkty mrożone, ale nie przetworzone.

Posiłki można również przygotowywać w postaci zup, gulaszy warzywnych, bigosów, itd., ale nie można używać żadnego tłuszczu, śmietany, jogurtów i innych dodatków. W tej fazie jemy tylko dozwolone owoce i warzywa. Dopuszczone są naturalne soki i koktajle warzywno-owocowe, herbatki ziołowe i owocowe, a także niskozmineralizowana woda. Bardzo ważne jest, aby przyjmować ok. 2-3 litry płynów na dobę.

R

FAZA 2

Ten etap to wychodzenie z głodówki i ma na celu wypracowanie zdrowych i dobrych nawyków żywieniowych, których powinniśmy przestrzegać przez całe życie. Wszystkie osoby zachęcane są do przejście na zbilansowaną dietę, opartą nie tylko na produktach z pierwszej fazy, ale rozszerzone o wszystkie warzywa (w tym strączkowe) i owoce, a także kasze i różnego rodzaju ziarna, chleb razowy, orzechy i nabiał.

PRODUKTY NIEDOZWOLONE

Tutaj lista jest dosyć długa i dla niektórych może okazać się wręcz bolesna. Przede wszystkim należy wystrzegać się, a więc całkowicie zrezygnować z produktów wysoko przetworzonych, a także fast foodów. Na tym jednak nie koniec. Nie możemy spożywać białej mąki i produktów z niej wykonanych, słodyczy i dżemów, słodkich i słonych przekąsek i produktów sztucznie barwionych. W odstawkę muszą pójść także mięso, wędliny i kiełbasy, kawa i herbata, napoje gazowane oraz żywność w proszku, a nawet żółty ser. Z powodów oczywistych należy odstawić wszelkie używki, w tym alkohol i papierosy.

SPRAWDŹ WSZYSTKIE DIETY W NASZYM SERWISIE

Przykładowe menu na diecie dr. Dąbrowskiej

 

soki warzywne na diecie dr dąbrowskiejTak naprawdę menu zależy od każdego z Was. Należy pamiętać o tym, żeby na początku wystrzegać się soli (o wpływie sodu już pisaliśmy, warto się zapoznać) i pilnować aby spożywać tylko te produkty, które są dozwolone. Warto skorzystać z tabel kalorycznych aby nie przekraczać dopuszczalnych 800 kcal na dobę. Warto też zadbać o to, żeby posiadać blender, sokowirówkę czy też urządzenie do gotowania na parze. Nie są to pozycje obowiązkowe, ale z całą pewnością ułatwią Wam życie i pomogą przygotować smaczne potrawy przy minimalnym wysiłku.

Jak widzicie jadłospis na diecie dr Dąbrowskiej nie jest nudny i tak naprawdę samemu można wymyślić mnóstwo posiłków, choć poważnym ograniczeniem smakowym może być nieużywanie soli, do czego można jednak przywyknąć. Pamiętajcie o piciu wody, ona jest absolutnie niezbędna nie tylko podczas przebywanie na diecie, ale każdego dnia. Pamiętajcie też, że zdrowie przede wszystkim i jeżeli czujecie się źle albo pojawiają się skutki uboczne, które trwają zbyt długo, koniecznie zgłoście się do lekarza!

DZIEŃ 1

Śniadanie: sok ze świeżego ogórka, pietruszki i soku z cytryny, sałatka z sałaty, pomidorów, papryk, ogórka świeżego i papryki z dodatkiem ziół prowansalskich

Przekąska: pieczone jabłko z cynamonem

Obiad: zupa kalafiorowa

Podwieczorek: chipsy z marchewki i selera z ziołami

Kolacja: sałatka z selera naciowego, ogórka kiszonego i pietruszki

DZIEŃ 2

Śniadanie: sok z buraczka, jabłka i marchewki, mix sałat z ogórkiem świeżym i pomidorem

Przekąska: jabłko

Obiad: makaron z cukinii z sosem pomidorowym, cebulką i ziołami prowansalskimi

Podwieczorek: grapefruit

Kolacja: gotowane brokuły, sok warzywny

DZIEŃ 3

Śniadanie: Sok marchwiowy, sałatka z kapusty białej i jabłka

Przekąska: świeży ogórek i marchewka

Obiad: kotlety z kalafiora, sok warzywny

Podwieczorek: suszone jabłka (suszone samodzielnie w piekarniku, bez żadnych dodatków!)

Kolacja: Leczo warzywne

DZIEŃ 4

Śniadanie: Koktajl z jarmużu, jabłka, soku z cytryny i wody, sałatka warzywna

Przekąska: grapefruit, mała garść jagód

Obiad: Brokuły, kalafior i marchewka gotowane na parze

Podwieczorek: gotowana marchew

Kolacja: surówka z czarnej rzepy, jabłka marchwi i natki pietruszki

DZIEŃ 5

Śniadanie: sok z marchwi, surówka z pomidora, sałaty, selera stołowego i szczypiorku

Przekąska: wieżo wyciśnięty sok owocowy (grejpfrut, jabłko, porzeczka)

Obiad: Papryka faszerowana gotowanym brokułem i kalafiorem z dodatkiem natki pietruszki

Podwieczorek: jabłko

Kolacja: zupa pomidorowa (bez zabielaczy!)

Magnez w diecie

Magnez w diecie Któż z Was nie wie, jakie to uczucie kiedy drga powieka albo złapie skurcz w łydkę? Któż nie zmagał się z brakiem koncentracji i rozdrażnieniem nawet z błahego powodu? Z pewnością większość z Was przechodziła przez takie...

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 Nie wiem czy to pora roku wpływa na to, że większość z nas zaczyna z trwogą zwracać większą uwagę na to co je: na produkty, suplementy czy witaminy. Może odpowiedzialny za to jest sezon przeziębień i grypy? Nie wiem,...

Woda z cytryną – pij codziennie!

Woda z cytryną - pij codziennie! Nadszedł czas, żeby poruszyć bardzo ważny temat, którym jest… woda z cytryną. Wielokrotnie pisaliśmy, żebyście pamiętali o piciu wody, niezależnie od tego, czy jesteście na diecie czy nie. Zastanawialiście się...

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź wpisy na naszym blogu:

Zakwaszenie organizmu – objawy i przeciwdziałanie

Zakwaszenie organizmu – objawy i przeciwdziałanie

Zakwaszenie organizmu - objawy i przeciwdziałanie Zakwaszenie organizmu dotyka ludzi coraz częściej. Dzieje się tak ze względu na wiele czynników. Głównym z nich jest oczywiście zła dieta, stres, brak ruchu lub przetrenowanie, niedobory makro i...

Wegetarianizm – zdrowo czy nie?

Wegetarianizm – zdrowo czy nie?

Wegetarianizm - zdrowo czy nie? Dieta wegetariańska - szczegóły i jadłospis Coraz więcej ludzi decyduje się na dietę wegetariańską. Pobudki, które nimi kierują są z reguły bardzo różne. Są to zarówno przekonania światopoglądowe, zdrowotne, mają podłoże...

Sód w organizmie

Sód w organizmie

Sód w produktach spożywczych Sód jest pierwiastkiem chemicznym, który w postaci soli (np. NaCl) jest powszechnie znany i używany podczas przygotowywania posiłków. W soli kuchennej znajduje się ok. 40% sodu, a jego inne postaci to dwuwęglan sodu, który dodawany jest do...