
Dieta Dukana – szczegóły i jadłospis
Historia Dr Pierre’a Dukan’a
Pierre Dukan urodził się w 1941 roku w Algierii, ukończył Hôpital Bichat w Paryżu. Uznawany jest za eksperta w dziedzinie żywienia, co wielokrotnie potwierdzał udzielając licznych porad i wywiadów zarówno w radiu, jak i w telewizji. Prowadząc swoją praktykę lekarską Pierre Dukan spotykał się bardzo często z problemem otyłości, który z czasem stawał się coraz częstszy. W 2000 roku, po 25 latach pracy nad metodą utraty wagi, Pierre Dukan zaprezentował światu swoje dzieło zatytułowane „Dieta Dukana” („Je ne sais pas maigrir”).
Pierwsza edycja książki cieszyła się niebywałym sukcesem na całym świecie: powstały setki blogów, stron internetowych i programów telewizyjnych. Dieta Dukana najpierw została najpopularniejsza we Francji, a następnie opanowała cały świat podejmując walkę z otyłością w wielu krajach, m.in. w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Włoszech, Niemczech, Polsce, Chinach, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Południowej Afryce i wielu innych.
Czym jest „Dieta Dukana”?
Dieta Dukana to odchudzająca kuracja białkowa zwana również „Planem Portal”. Znaczenie słowa „Portal” jest bardzo praktyczne i wywodzi się z dwóch francuskich słów proteines (proteiny) oraz alternatives (naprzemiennie). Użycie tych słów nie jest oczywiście przypadkowe. Metoda Dukana składa się z dwóch połączonych ze sobą kuracji: kuracji uderzeniowej bazującej na czystych proteinach oraz kuracji naprzemiennej składającej się z czystych protein i warzyw.
Sprawą nadrzędną w Diecie Dukana jest więc podwyższenie spożywania ilości białek przy jednoczesnym ograniczeniu produktów o wysokiej zawartości tłuszczów i węglowodanów. Należy podkreślić, że Dieta Dukana jest kompleksową metodą prowadzącą do utraty masy ciała i prowadzi do wyrobienia w kuracjuszach zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych, jak również edukacja z zakresu wpływu składników pokarmowych na życie, zdrowie i samopoczucie człowieka.
Jestem dietetykiem i na co dzień ratuję osoby po modnych i monotematycznych dietach – ratujemy metabolizm, stan zdrowia. Powrót do dobrej formy trwa długo (…). Kiedy pytam dlaczego stosowali te diety mówią: bo przecież wszędzie mówili że to dieta zdrowa!!
Jakie są zalety stosowania Diety Dukana?
Główną zaletą stosowania Diety Dukana jest szybka i trwała utrata wagi i brak efektu jo-jo obserwowanego przy stosowaniu wielu innych metod. Zastosowanie się w pełni do zaleceń kuracji zapewnia utrzymanie upragnionej sylwetki bez niebezpieczeństwa powrotu do wagi wyjściowej. Wielu pacjentów ma problem z utrzymaniem diety, ponieważ nie widzą wystarczająco szybko efektów sowich zmagań.
Metoda Dukana zawiera element psychologiczny – szybka utrata wagi już na początku stosowania diety działa motywująco i pozwala na dalsze przestrzeganie wytycznych. Wielką zaletą jest również możliwość spożywania posiłków w ilości i porze dnia wybranej przez pacjenta indywidualnie, choć oczywiście ważne jest, żeby nie pominąć żadnego posiłku. Ponadto, poza pierwszą fazą diety, jadłospis jest bardzo urozmaicony i pozwala na komponowanie smacznych i zdrowych potraw. Dość istotną zaletą jest również ogólna dostępność wszystkich polecanych w diecie składników.
CIEKAWOSTKA
Dieta Dukana jest bardzo popularna wśród celebrytek i gwiazd z USA oraz Polski.

Jakie są wady stosowania Diety Dukana?
Mimo, że Dieta Dukana posiada wielu zwolenników, niewątpliwie posiada kilka wad i może prowadzić do wielu zaburzeń. Do najpoważniejszych mogą należeć: niewydolność nerek i wątroby, senność, osłabienie, zaparcia w skutek braku odpowiedniej ilości błonnika i powiązane z zaparciami występowanie hemoroidów, awitaminoza, zakwaszenie organizmu, zatrzymanie okresu w przypadku kobiet czy też odwapnienie kości i zakwaszenie organizmu. Z dietą może również wiązać się podwyższone ryzyko zachorowań na miażdżycę, choroby serca i choroby krążenia.
Poniżej wypowiedź twórcy diety Dukana w programie śniadaniowym tvp.
Jak długo należy stosować Dietę Dukana?
Osiągnięcie idealnej sylwetki jest sprawą indywidualną, w związku z czym nie da się jednoznacznie określić, jaki czas jest potrzebny do uzyskania pożądanej wagi. Jedną z zalet Diety Dukana jest szybka utrata wagi już w pierwszych dniach stosowania metody bez konieczności stosowania głodówek.
DIETA DUKANA PODZIELONA JEST NA 4 ETAPY:
FAZA UDERZENIOWA
– trwająca zazwyczaj od 5 do 10 dni (uwaga! Ta faza może trwać krócej, ale nie może przekroczyć 10 dni) i charakteryzuje się najszybszą utratą wagi. Podczas tego etapu spożywa się wyłącznie produkty białkowe.
FAZA NAPRZEMIENNA
– na jej długość wpływają indywidualne predyspozycje pacjenta, ale generalnie jako koniec etapu uznawany jest dzień, w którym zostanie uzyskana pożądana waga ciała. Podczas tej fazy, zwanej również fazą równowagi, spożywane są naprzemiennie białka i dozwolone warzywa.
FAZA UTRWALENIA
– główną zasadą na tym etapie jest 1:10, co oznacza, że na każdy utracony 1 kg masy ciała przypada 10 dni fazy utrwalenia. Przykładowo: jeżeli udało nam się stracić 6 kg, to faza utrwalenia musi potrwać 60 dni. Na tym etapie pojawiają się produkty, które do tej pory były kategorycznie zabronione.
OSTATECZNA STABILIZACJA
– ostatni etap kuracji, który polega na tym, że w jeden wybrany dzień tygodnia (nie musi to być czwartek) należy się odżywiać tylko produktami białkowymi. Uwaga: ten etap musi być stosowany do końca życia.

Rys. 1. Rezultaty stosowania diety Dukana, nadesłane przez naszą czytelniczkę Magdalenę.
Jakie produkty można spożywać?
Faza I
Podczas fazy uderzeniowej można spożywać produkty zawierające dużą ilość białka, głównie chude mięso (grillowane lub pieczone), chude wędliny (zawartość tłuszczu nie większa niż 4%), wątroby drobiowe, wołowe i cielęce. Ważne jest aby mięso spożywać bez skóry, gdyż to bezpośrednio pod nią znajduje się największa ilość tłuszczu. Można za to spożywać wszystkie ryby podawane w dowolnej postaci: surowe, pieczone, gotowane lub wędzone. Nie są wykluczone ryby w konserwach, ale ważne jest aby zwrócić uwagę, by kupować ryby w sosie własnym, a nie np. w oleju. Wskazane jest również spożywanie owoców morza, takich jak skorupiaki i mięczaki. Jaja mogą być spożywane w dowolnej postaci. Bardzo istotne jest również urozmaicenie diety w chudy nabiał, ale należy zwrócić uwagę, aby produkty były odtłuszczone. Wskazane jest używanie dużej liczby przypraw. Bardzo ważnym elementem diety Dukana jest spożywanie płatków owsianych. Należy więc mieć pewność, że zjada się ich 1,5 łyżki dziennie.
Należy pamiętać, żeby spożywać co najmniej 3 posiłki dziennie i nie dopuścić do uczucia głodu. Na tym etapie kuracjusze skarżą się na
osłabienie, spowodowane nagłą zmiana sposobu odżywiania. Nie zaleca się więc wysiłku fizycznego w tym czasie. Inną sprawą może być pojawienie się nieprzyjemnego oddechu. Można temu jednak zapobiegać żując gumę bez cukru. Należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody nawet 1,5-3 litry na dzień!
Zasadą niezwiązaną z jedzeniem, ale nadal bardzo ważną, jest codzienny, przynajmniej 20 minutowy spacer.
Faza II
W tej fazie należy zwiększyć ilość spożywanych płatków owsianych do 2 łyżek dziennie. Zaleca się również zwiększenie czasu spędzanego na spacerze do 30 minut (można wykonywać w tym czasie inne ćwiczenia fizyczne). W tej fazie, poza produktami białkowymi zalecanymi w fazie I dozwolone są również warzywa. Należą do nich: karczochy, szparagi, bakłażan, brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, seler, cykoria, cukinia, ogórki, koper włoski, por, grzyby, cebula, papryka, dynia, rzodkiewka, liście sałaty, szczaw, ziarna soi, szpinak, brukiew, boćwina, pomidory, rzepa.
Faza III
W fazie III poza produktami dozwolonymi w fazie uderzeniowej i naprzemiennej, można również spożywać: pełnoziarniste pieczywo, kilka plastrów sera, makaron, ziemniaki lub ryż w ilości odpowiadającej jednemu z trzech wymienionych artykułów, z zastrzeżeniem, że nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Na tym etapie można wprowadzić owoce z niewielka ilością cukru (należy unikać bananów, winogron i
czereśni). Dozwolone jest również spożywanie produktów zabronionych do tej pory podczas „królewskiej uczty”, podczas której dwa razy w tygodniu, można sobie pozwolić na pełen obiad składający się z przystawki, głównego dania, kawałek ciasta i kieliszka czerwonego wina. Można sobie pozwolić naprawę na wiele: może to być pizza, frytki czy też lody, ale należy pamiętać o kilku zasadach:
- Nie przejadać się.
- Między jedną a drugą ucztą koniecznie zrobić kilka dni przerwy.
- Nie jeść w pośpiechu.
Poza „królewską ucztą”, na co dzień należy kierować się następującymi zasadami:
- 1 porcja owoców dziennie. Może to być jabłko, gruszka, pomarańcza, mała miseczka truskawek, garść jagód, kilka śliwek, itd.
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa na dzień
- 40 gram sera na dzień. Może to być gouda, sery szwajcarskie, cheddar. Należy jednak unikać sera koziego, camembert i roquwfort.
- 2 porcje produktów skrobiowych na tydzień. Należy jednak w miarę możliwości unikać ziemniaków i białego ryżu. W odniesieniu do makaronu najlepiej stosować makaron pełnoziarnisty i gotować go al dente.
- Wieprzowina i jagnięcina – można spożywać raz w tygodniu, jednak należy wybierać części chude.
Ostatnią zasadą, ale równie ważną zasadą fazy III jest 1 dzień, kiedy należy spożywać tylko produkty z fazy I. Takie podejście zagwarantuje utrzymanie wagi i nie dopuści do efektu jo-jo.
Faza IV
Zasady fazy IV są proste. Jeden dzień w tygodniu na diecie proteinowej należy stosować przez całe życie. Szczególnie polecane jest jedzenie codziennie płatków owsianych, gdyż wspomagają procesy trawienne, a także zmniejsza ilość wchłanianych kalorii. W odniesieniu do innych produktów spożywczych lepiej wybierać produkty niskotłuszczowe, z małą ilością cukru, unikać słodyczy i przede wszystkim jeść powoli, bez pośpiechu. Koniecznie pić dużo wody. Zalecane jest również zachowanie aktywności fizycznej. Oznacza to tyle, żeby wybierać schody zamiast windy, unikać jeżdżenia po biurze na krześle – lepiej wstać i przejść te parę metrów, więcej spacerować, pójść na zakupy, zamiast jechać samochodem.
Co można pić podczas stosowania Diety Dukana?
Spożywanie dużej ilości płynów jest bardzo ważne w Diecie Dukania, zwłaszcza podczas dni z dietą proteinowej. Zalecane jest spożywanie ok. 3 litrów wody dziennie. Z początku może to stanowić wyzwanie, ale po kilku dniach z pewnością wejdzie w nawyk. Należy zrezygnować z napojów słodzonych cukrem (dopuszczane są napoje w wersji „light”).
Do każdego posiłku zaleca się spożywanie wody. Ponadto można bez problemu wypijać herbaty (również ziołowe) oraz kawy bez mleka (lub z mlekiem odtłuszczonym) pamiętając o tym, aby nie stosować cukru (dopuszczalne słodziki).
Jak wygląda jadłospis w poszczególnych fazach Diety Dukana?
Dobór właściwego menu często sprawia największą trudność. Poniżej zaprezentowane zostały przykładowe menu, w zależności od fazy diety.
PRZYKŁADOWE MENU FAZY 1 W DIECIE DUKANA
Faza I
Poniżej przedstawiony jest plan diety w fazie uderzeniowej. Został rozpisany na 7 dni, ale oczywiście ten etap może być nieco krótszy lub dłuższy. Można go też dowolnie modyfikować, pamiętając aby spożywać tylko i wyłącznie produkty dozwolone i nie dopuszczać do uczucia głodu.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, serek wiejski z niską zawartością tłuszczu, 2 kawałki grillowanej piersi z kurczaka
LUNCH: Wołowina po wietnamsku, jogurt z niską zawartością tłuszczu
PODWIECZOREK: Cynamonowe naleśniczki z otrębów owsianych
OBIADOKOLACJA: Krewetki tygrysie z czosnkiem, 2 kawałki kurczaka
ŚNIADANIE: Ciepły napój, omlet, kilka kawałków szynki (zaw. tłuszczu ok. 4%)
LUNCH: Pstrąg w ziołach, krewetki
PODWIECZOREK: Kawa lub herbata (bez cukru!), waniliowa owsianka
OBIADOKOLACJA: Jaja gotowane na twardo, majonez wg receptury Dukana
ŚNIADANIE: Ciepły napój, Serek z niską zawartością tłuszczu, Kawałki szynki z indyka.
LUNCH: Grillowana pierś z kurczaka, Lody muesli.
PODWIECZOREK: Sernik odtłuszczony.
OBIADOKOLACJA: Nuggetsy w płatkach owsianych, Kogel mogel.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, Jajecznica, Serek niskotłuszczowy.
LUNCH: Kurczak w curry.
PODWIECZOREK: Kawa lub herbata (bez cukru!), Muffiny z płatków owsianych
OBIADOKOLACJA: Zupa łososiowa.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, Jogurt niskotłuszczowy z płatkami owsianymi.
LUNCH: Ryba z ziołami gotowana na parze, Niskotłuszczowy serek wiejski.
PODWIECZOREK: Paluszki surimi.
OBIADOKOLACJA: Stek wołowy z pieprzem.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, Omlet z miętą i curry.
LUNCH: Steki z grillowanej piersi indyka, Plastry szynki.
PODWIECZOREK: Ciasteczka owsiane, Napój dietetyczny.
OBIADOKOLACJA: Pieczone klopsiki z indyka.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, Jaja gotowane na miękko z czipsami mięsnymi.
LUNCH: Pieczony łosoś, Naleśniki z płatków owsianych.
PODWIECZOREK: Kawa lub herbata (bez cukru!).
OBIADOKOLACJA: Pieczeń z kurczaka (bez skóry).
SPRAWDŹ WSZYSTKIE DIETY W NASZYM SERWISIE
PRZYKŁADOWE MENU FAZY 2 W DIECIE DUKANA
Faza naprzemienna
Poniżej przedstawione menu opiera się na zasadzie 1/1 czyli jeden dzień na diecie proteinowej i jeden na diecie warzywnej. Jest to oczywiście tylko przykładowe menu, które można dowolnie modyfikować, pamiętając jedynie aby spożywać tylko produkty dozwolone i pić dużą ilość wody.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, naleśniki ze skórką cytrynową.
LUNCH: Paszteciki z mielonym indykiem, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu.
PODWIECZOREK: Pikantne jaja, lizaki z mrożonej koli dietetycznej.
OBIADOKOLACJA: Wołowe burgery tajskie.
ŚNIADANIE: Smażone jajo z kilkoma kawałkami szynki (zaw. tłuszczu ok. 4%)
LUNCH: Pieczeń z kurczaka.
PODWIECZOREK: Kawa lub herbata (bez cukru!), muffinki.
OBIADOKOLACJA: Łosoś w musztardzie.
ŚNIADANIE: Jaja gotowane na miękko, Naleśniki z płatków owsianych.
LUNCH: Pasztet z tuńczyka.
PODWIECZOREK: Herbtaka ziołowa.
OBIADOKOLACJA: Zupa łososiowa.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, Omlet z cynamonem.
LUNCH: Sałatka ze świeżych warzyw z jogurtem, Grillowany kurczak.
PODWIECZOREK: Lody czekoladowe.
OBIADOKOLACJA: Spaghetti z makaronem Shirataki.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, waniliowa owsianka.
LUNCH: Dorsz pieczony.
PODWIECZOREK: Czipsy mięsne.
OBIADOKOLACJA: Sałatka z owoców morza.
ŚNIADANIE: Ciepły napój, Jajecznica.
LUNCH: Pieczone klopsiki z indyka.
PODWIECZOREK: Beza.
OBIADOKOLACJA: Pierś kurczaka z warzywami.
PRZYKŁADOWE MENU FAZY 4 W DIECIE DUKANA
Obie te fazy nie wymagają podawania przykładowego menu. Można jeść już praktycznie wszystko, pamiętając by w fazie III unikać codziennego spożywania produktów bogatych w skrobię. Należy również pamiętać, że niezwykle ważne jest spożywanie dużej ilości wody i aktywność fizyczna. Żeby utrzymać wymarzoną sylwetkę do końca życia należy zachować jeden dzień wyłącznie na diecie proteinowej.
Dieta Dukana cieszy się niesłabnącym gronem użytkowników. Przed jej rozpoczęciem należy jednak postawić sobie pytanie czy jesteśmy skłonni podjąć ryzyko związane ze stosowaniem diety i czy będziemy w stanie utrzymać 1 białkowy dzień do końca życia. Niezależnie od tego czy się zdecydujecie przejść na dietę proponowaną przez Dukana, pamiętajcie, że zdrowie jest najważniejsze i najlepiej skonsultować wasze obawy z lekarzem dietetykiem.
OFICJALNA STRONA DR DUKANA
POLECAMY – ROZMOWA Z DR PIERRE DUKAN’EM W STYL PL
3 komentarze
Wyślij komentarz
Sprawdź wpisy na naszym blogu:
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 Nie wiem czy to pora roku wpływa na to, że większość z nas zaczyna z trwogą zwracać większą uwagę na to co je: na produkty, suplementy czy witaminy. Może odpowiedzialny za to jest sezon przeziębień i grypy? Nie wiem,...
Woda z cytryną – pij codziennie!
Woda z cytryną - pij codziennie! Nadszedł czas, żeby poruszyć bardzo ważny temat, którym jest… woda z cytryną. Wielokrotnie pisaliśmy, żebyście pamiętali o piciu wody, niezależnie od tego, czy jesteście na diecie czy nie. Zastanawialiście się...
Zakwaszenie organizmu – objawy i przeciwdziałanie
Zakwaszenie organizmu - objawy i przeciwdziałanie Zakwaszenie organizmu dotyka ludzi coraz częściej. Dzieje się tak ze względu na wiele czynników. Głównym z nich jest oczywiście zła dieta, stres, brak ruchu lub przetrenowanie, niedobory makro i...
Bylam na tej diecie 5 lat temu.Schudlam,czulam sie super,wyniki byly w porzadku i nie mialam efektu jojo.Zaczelam tyc od jakiegos czasu i niestety ale za drugim razem jest mi bardzo trudno osiagnac jakies efekty.czy to prawda ze ta dieta dziala tylko raz?
miałam dokładnie to samo… udało mi się schudnąć, byłam zadowolona, jeszcze trochę „trzymałam się” diety, a potem olałam wszystko no i zaczęłam tyć. Dowiadywałam się potem o co chodzi, no i jest tak jak napisane tutaj, że to na całe życie już dieta. Nie wiem na czym to polega, że drugi raz nie działa. Może się organizm przyzwyczaił? Jedno wiem na pewno, nie będę sie już męczyć drugi raz. Źle się czułam na tej diecie i wolę być gruba niz jeszcze raz przejść przez to piekło!
Moja ciocia to stosowala. schudła bardzo dużo i bardzo szybko, ale efekt jojo był porażający.